KHAS AMPHIGARDEN

SELECTED FOR ARKITERA ARCHITECTURE ANNUAL 2016
ARKİTERA 2016 MİMARLIK YILLIĞINA SEÇİLDİ

 

Proje Adı: KHAS AMFİBAHÇE
Proje Yeri: İstanbul
Proje Ofisi: OKTAA
Tasarım Ekibi: Birge Yıldırım Okta, Gürkan Okta 
Proje Yöneticisi: Kadir Has Üniversitesi
Konsept: Aleyna Karatekin, Aylin Kanar, Başak Aka, Burak Arifoğlu, Buse İridağ, Büşra Erdoğan, Büşra Özen, Camelle Akbulut, Çisem Nur Yıldırım, Emir Yılmaz, Fahrettin Fatih Mete, Gizem Güleryüz, Gün Rodoplu, İlknur Atlınar, İrem Karamanoğlu, İrem Taşoğlu, Merve Özcan, Muhammed Aydem, Nesibe Doğan, Oğuz Can Çavuş, Rümeysa Tıpırdamaz, Sebiha Karadeniz, Tuğçe Ağalar, Yağmur Özsoy
İşveren: Kadir Has Üniversitesi
Ana Yüklenici: Kadir Has Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı
Uygulama Yöneticisi: Orçun Kepez

Mimari Proje Ekibi: OKTAA
Peyzaj Projesi: OKTAA

Proje Başlangıç: 2018
Proje Bitiş Yılı: 2018
İnşaat Başlangıç Yılı: 2018
İnşaat Bitiş Yılı: 2018
Arsa Alanı: 1780 m²
Toplam İnşaat Alanı: 475 m²

KHAS AMFİBAHÇE

 

KHAS AMFİBAHÇE, Kadir Has Üniversitesi otoparkının bahçeye dönüştürülmesi ve üniversitenin açık alan ihtiyacını karşılamaya yönelik gerçekleştirilen bir peyzaj projesi ve mimari projedir. Üniversite rektörlüğü ve Sanat ve Tasarım Fakültesi dekanı Prof. Dr. Arzu Erdem’in girişimi ile bu alan fakülte içinde gerçekleştirilen öğrencilere açık bir fikir projesi yarışmasının ardından projelendirilmiş ve uygulanmıştır.

Projenin temel tasarım parametresi mevcut otopark alanı altında yer alan Seferikoz sarnıcının ve diğer tarihi eserlerin zarar görmemesi için alanda kazı yapılmamasıdır. Projeye adını veren bitkisel amfilerin yarattığı mekansal etki bitkilendirmeye yönelik alınan mekansal bir stratejidir. Yüksekliği iki metreye ulaşan amfiler kazı alanı oluşturmadan ağaç plantasyonunun yapılabilmesi için tasarlanmıştır. Gölgeleme yapacak ağaç türleri seçilerek bahçenin klimatik olarak konfor koşullarının artması hedeflenmiştir. Alanda bitkilendirmenin yapılabilmesi için tasarlanan doğal zeminli amfiler aynı zamanda mekansal bir senaryonun parçasıdır. Amfiler mekanı sararken bahçede,  karşılıklı diyaloga, buluşma ve karşılaşmaya imkan sağlanayan bir ortam kurgulanmıştır. Bu alan KHAS FEST (bahar şenliği), konser ve organizasyonlar, tiyatro gösterileri için kurgulanan açık yarı kamusal bir sahne niteliğindedir. Amfiler için tasarlanan oturma elemanları kullanıcılara konforlu bir seyir olanağı sağlar. Amfilerin zeminle kavuştuğu noktada öğrencilerin açık alanda çalışabilmeleri için masalar yer almaktadır. Bahçenin sonunda inşa edilen geçici strüktürde müzik ve dans kulübünün stüdyoları yer almaktadır. Bu strüktürün cephesi sahneye açılır ve konser, tiyatro, dans gösterileri gibi etkinlikler için donanımlı bir sahne kurgusuna olanak sağlar. Bahçe içinde yer alan mekanik üniteler mesh paneller ve herdem yeşil sarılıcı bitkiler ile kapatılmıştır. KHAS AMFİBAHÇE yeşil altyapıyı mimari mirası korumak üzere bir strateji olarak kullanarak, mevcut otopark alanını kullanıcılar için bir buluşma noktasına dönüştürür.


KHAS AMPHIGARDEN

 

KHAS AMFIBAHÇE is the product of a landscape and an architectural project which transformed the car parking area into a multipurpose garden providing an open space for the university. AMFIBAHÇE was developed and built following a concept competition, held among the students under the joint patronage of university’s presidency and the Dean of Faculty of Art and Design, Prof. Arzu Erdem.

Historical Seferikoz Cistern and other archeological remains are just below the ground therefore an important design parameter was to avoid digging for any foundation. The design team developed a spacial strategy that included raising the ground level at both ends of the area with a stage in the middle and two slopes rising to two metres at the highest ends, creating enough depth for planting trees and other vegetation. Using greenery and trees to provide shade and better climatic conditions was an important part of the spacial strategy. The slopes which flank the stage are made of natural soil. They are all parts of a spacial scenario which culminates to an amphitheatre design. The two slopes  facing each other hug the transformed space and encourage dialogue and social interaction. Users walk through, coincide or take a break. The design also creates a suitable space for the Spring Festival (KHAS FEST), concerts, theatre displays and other organisations. It is an open, multi-functional public space. The furniture on the slopes provide comfortable watching for any of these functions. At the lower end of the slopes - where they meet the stage, desks are provided for students to study in the open space. At the end of the garden there is a temporary structure that houses the studios for the dance and music clubs. This structure is part of the amphitheatre scenario. It opens to the stage where dance, music and theatre shows can be organised. Existing mechanical units around the perimeter of the car parking are are now concealed with mesh panels which support evergreen climber plants. KHAS AMFIBAHÇE a innovative landscape solution that transforms a carpark into a refreshing green space where people can meet, interact and relax while preserving the underground historical treasure.
 

Please reload

  • OKTAA
  • OKTAAtolye
  • OKTA ATOLYE